Blogopmaak

Voetbal is oorlog!

Janine Brandsen • mrt. 18, 2020

Een kijkje in de historie. Waarom hebben FC Barcelona en Real Madrid een hekel aan elkaar? Of Celtic en Glasgow Rangers? Rinus Michels zei het al: 'Voetbal is oorlog!' 


Rinus wist bij het doen van zijn uitspraak waarschijnlijk niet dat er ooit een echte voetbaloorlog heeft plaatsgevonden. Een gewapend conflict tussen Honduras en El Salvador in 1969, dat ook wel 'de oorlog van 100 dagen' wordt genoemd, omdat de strijd slechts vier dagen duurde.


Voetbaloorlog

In de jaren 60 kwam in Honduras een regime aan de macht dat boeren onderdrukte ten gunste van grootgrondbezitters. Uit protest werd grond bezet. Onder de boeren bevonden zich veel inwoners uit El Salvador die hun eigen land waren ontvlucht. Zij kregen van de dictatuur de schuld van de grondbezettingen en een ultimatum op 30 april 1969 gaf hen 30 dagen om Honduras te verlaten.

Het WK voetbal van 1970 zorgde voor extra spanning. Voor het eerst in de geschiedenis van beide landen, konden zij zich plaatsen voor het eindtoernooi. De eerste wedstijd in juni 1969 werd gewonnen door Honduras, de return door El Salvador. Een derde beslissingswedstrijd was nodig en werd gehouden op neutraal terrein in Mexico-stad. Na een gelijkspel na 90 minuten, won El Salvador in de verlenging.

Direct werden diplomatieke banden tussen de landen opgeheven. Op 14 juli trokken troepen uit El Salvador de grens met Honduras over, gesteund met bombarderende vliegtuigen, om hun burgers in Honduras te beschermen die sinds de voetbalwedstrijden werden bedreigd en vermoord. Na vier dagen kwam door diplomatieke bemiddeling een eind aan de voetbaloorlog. 2000 doden waren er te betreuren.


Barça en Réal

Niet zo bloederig, maar wel beïnvloed door een dictatoriaal bestuur is de onderlinge wrijving tussen FC Barcelona en Real Madrid. Oorsprong ligt vlak na de Spaanse burgeroorlog waarin nationalisten en republikeinen om de macht streden. Onderliggende gedachte was het streven naar een soevereine staat voor Catalonië en Baskenland aan de republikeinse kant. De nationalisten wonnen en fuseerden onder generaal Franco tot het Franco-regime. Democratie werd afgeschaft en Catalonië en Baskenland weer ingelijfd bij Spanje, waarbij zelfs werd verboden om de eigen taal te spreken in die gebieden. Real werd de vertegenwoordiging van het onderdrukkende Madrid en FC Barcelona het symbool van eigen identiteit en onafhankelijkheid.


Kleedkamerincident

In 1943 speelden de clubs in de halve finale van de Copa del Generalisimo. De thuiswedstrijd in Barcelona was gewonnen van Real met maar liefst 3-0. Bij de return werd FC Barcelona ingemaakt met een ongelofelijke 11-1. Tussen de 30e en 44e minuut van de eerste helft werd zeven keer door Madrid gescoord. Zonder beeldopnamen kunnen we alleen maar gissen wat er is gebeurd. Meerdere berichten spreken echter over gewapende mannen -van het Franco-regime- in de kleedkamer van Barcelona voor de wedstrijd die spelers erop gewezen hebben vooral 'rustig aan te doen'. Een onderlinge vete was geboren.


Celtic en Rangers

Bij deze Schotse teams uit Glasgow ligt de grondslag van de vete op religieus vlak. In Glasgow ligt een (niet eens zo) denkbeeldige grens tussen het katholieke deel aan de ene kant en het protestantse deel aan de andere. Tijdens wedstrijden zwaaien katholieke Celtic fans met een Ierse vlag en Rangers fans met een Union Jack. Een Schotse vlag zal je hier niet vinden. Probeer geen Celtic voetbalshirtje in het 'verkeerde' deel van de stad te kopen, want dan heb je een probleem. Tijdens de derby's zijn spreekkoren over en weer een gewoonte, maar wat de Celtic fans echt raakt, is het ophouden van de rechterhand door de Rangers. Het lijkt een beetje op de Hitlergroet, maar is niet zo bedoeld. Het staat symbool voor de Red Hand of Ulster, hét kenmerk van Britse onderdrukking over katholiek Ierland. Paramilitaire groepen gebruikte het tegen o.a. de IRA om Noord-Ierland bij Groot-Brittannië te houden.


Dit alles in ogenschouw genomen is af en toe een kalmerende voetbalpauze niet eens zo'n gek idee.


Afbeelding: 2016 Getty Images

Janine Schrijft

Share by: